Het verloop van een tekenbeet

Stel, je loopt lekker in het bos met je hond op een zondagochtend. Wanneer je thuiskomt zie je een klein zwart puntje op je lies. Het blijkt een tekenbeet te zijn, je besluit om toch maar naar de huisarts te gaan. Deze haalt de teek weg en je hebt nergens meer last van. Maar wat nou als je het puntje niet had gezien. Hoe ziet het verloop van de ziekte er uit als je de teek niet weg hebt gehaald. Dat laten we jou zien in dit artikel!

Wanneer je gebeten bent door een besmette teek dan kun je enkele dagen na de beet, in sommige gevallen een paar weken, een rode plek zien om de teek die steeds groter wordt. Deze plek wordt ook wel erythema migrans (EM) genoemd. Het ziet er een beetje uit als een muggenbult maar dit is het zeker niet! De rode vlek van de muggenbult is alleen een irritatie van de huid, de rode vlek van de teek kan veel ergere gevolgen hebben. Wanneer je zo’n plek ziet kun je met watervaste stift een cirkel trekken om de vlek, zo kun je zien of hij groter wordt na enkele zagen. Wanner dit gebeurd moet je contact opnemen met je huisarts.

Als je deze vlek gezien hebt, en je bent bij de huisarts geweest, dan zal je aan de antibiotica moeten. Dit gaat de infectie tegen en het verminderd de symptomen. Wanneer dit allemaal niet werkt kunnen er twee dingen gebeuren. Als eerste kun je door worden gestuurd naar een speciaal ziekenhuis, zij kijken of ze je verder kunnen helpen. Als dit allemaal geen zin meer heeft dan zul je door het leven moeten als iemand met de ziekte van Lyme. Dit is nooit prettig om te horen maar er valt zeker mee te leven. Best veel mensen leiden onder de ziekte en de ziekte heeft verschillende degradaties. Als je in een beginnend stadium zit dan zul je merken dat je sneller moe wordt en dat je af en toe futloos kan zijn. Naarmate de ziekte erger wordt worden ook de symptomen erger, hier kan extreme moeheid het gevolg zijn. Laat je dus checken op beten, je wilt immers niet last hebben van de ziekte. Het checken van teken duurt maar even, de ziekte van Lyme duurt veel langer!

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *